pasbbb5d.gif

Archief / Werkverslagen

Laatste Nieuws
Algemene Info
Komende werkzaamheden
Cirkel-tuinen
Poelen
Natuureiland
Bloemenheuvel
Stinzenplanten
Paddenstoelen
Bosrandbeheer
Gereedschappen
Geschiedenis
Archief / Werkverslagen
Groene linken
Contact

een selectie van eerder verschenen berichten

*******************************************************************************************************

verslag Almere Vandaag over natuurwerkdag op 1 novemeber 2008:

Vrijwilligers steken handen uit mouwen


						Klaas Wilting gaf zaterdag het startsein voor de werkzaamheden in het Beatrixpark. Foto: Studio Kastermans
						
almere/annette koster - 

Het is een waterkoude zaterdag, maar dit weerhoudt een groep van vijftig vrijwilligers er niet van om aan de slag te gaan in het Beatrixpark. Samen met de Vogelwachtgroep en scoutinggroep Con Tutti wordt er door Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark, in het kader van de landelijke Natuurwerkdag, deze dag hard gewerkt in het park.

 
Gewapend met een zaag en een helm op het hoofd verspreiden zij zich om de bosrand uit te dunnen door bomen om te zagen en struiken weg te halen. ,,Met de takken die vrijkomen, wordt een takkenril aangelegd. Dit is een broedplaats voor bijvoorbeeld winterkoninkjes en konijnen", vertelt Jetze Kamerling van de beheergroep. ,,Buiten deze landelijke dag voeren wij elke eerste zaterdag van de maand met een groep vrijwilligers ook werkzaamheden uit in dit park. In de winter doen we zaagwerk en in de zomer verzorgen we de vaste planten en kruiden. Ook onderhouden we de kikkerpoelen in het park die in 2000 door ons zijn aangelegd.''
 
Mensen kunnen zich aanmelden om mee te helpen de natuur een opknapbeurt te geven tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Op ruim driehonderd locaties door heel Nederland worden klussen uitgevoerd. Zelfs bekende Nederlanders steken dit jaar de handen uit de mouwen. In het Beatrixpark verricht Klaas Wilting de openingsklus door samen met de beheergroep de eerste boom om te zagen.
 
Eén van de vrijwilligers is de dertienjarige Dylan. ,,Ik woon in de buurt en las de oproep in de krant. Ik deed vorig jaar ook mee en ik vond het zo leuk dat ik het nog een keer doe." Ook de scouts van de club uit Muziekwijk voelen zich betrokken bij de natuur, vooral met het Beatrixpark. ,,Wij zijn ook buurtbewoners en zorgen goed voor de natuur. Bovendien vind ik het leuk", aldus de dertienjarige scout Melvin.

*******************************************************************************************************

20091013.jpg

*******************************************************************************************************

Hard werken in de modder op poelwerkdag, 4 oktober 2008
 
Elke eerste zaterdag van oktober is werkdag bij de poelen in het Beatrixpark. Een aantal vrijwilligers zijn weer met de zeis aan de slag gegaan om het riet rond de poelen te maaien, een aantal anderen 'doken' in de poel en trokken de wortelstokken van de lisdodden er met hun handen uit. Je word er wel vies van, maar het is leuk om te doen en noodzakelijk voor het behoud van de poel.
 

20091009.jpg

20091006.jpg

**********************************************************************************************

Zaterdag 5 januari 2008:

verslag door redactielid Ilse Ruijters van dagblad Almere Vandaag

Vlinders welkom in Beatrixpark

De vrijwilligers van Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark staken de handen zaterdag flink uit de mouwen. Foto: Studio Kastermans ALMERE/ILSE RUIJTERS -  Meer vlinders in het Beatrixpark, dat is de wens van de vrijwilligers van Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark. Zaterdag werd daarom begonnen met de aanleg van een vlinderpad.
Eén keer per maand steekt de Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark, een groep enthousiaste omwonenden, de handen uit de mouwen in het park in Almere Stad. Samen pakten ze al verschillende thema's aan. 2008 ging dit weekend van start met de aanleg van een vlinderpad langs de bosrand en in het natuurdeel.


Gewapend met ijsmuts en kaplaarzen trotseren drieëntwintig vrijwilligers de kou en regen om hout te slepen. ,,Vlinders houden van een golvende bosrand," vertelt Jetze Kamerling. ,,In de luwe plekjes in zo'n bosrand, kunnen vlinders zich warmen aan het zonlicht. Begin van de week is een aantal vrijwilligers begonnen met het kappen van bomen, want de bosrand was tot nu toe kaarsrecht. Door de kap krijgen achterstaande struiken, zoals de wegedoorn extra licht en daardoor ruimte om te groeien."
Zaterdag ging de beheergroep verder met het maken van takkenrillen van de omgezaagde bomen. In deze takkenstapels kunnen insecten, vogels en kleine dieren zoals egels en konijnen schuilen en broeden. Op het dode hout tieren mossen en paddenstoelen ook nog eens weelderig.
,,We beginnen nog niet met het planten van speciale planten die vlinders moeten aantrekken. Wellicht nodigen we in de zomer iemand van de Vlinderstichting uit om hier uitleg over te geven," zegt Kamerling. De vlinders moeten het voorlopig doen met Koninginnekruid, wegedoorn en brandnetel op hun eitjes op te leggen.
Ankie van Strien sleept een grote tak achter zich aan. ,,Het is zalig om één keer per maand lekker buiten bezig te zijn," zegt ze met rode wangen. ,,Je ziet echt resultaat van je werk en we werken met zeer betrokken mensen. Dat is heel fijn om te doen. Het park wordt er echt mooier van."

5-1-08c.jpg
met bijzondere dank aan Cash In Trash Out Events

*******************************************************************************************************

scanankie.jpg

Openingswerkdag nieuw werkseizoen 2008-2009
 
Zaterdag 6 september 2008 is het werkseizoen weer geopend met een werkdag in het park. Het onkruid in de Munttuin is weer voortvarend verwijderd.
 
Midden in de munttuin staat al twee maanden de gele Rudbeckia Guldsturm in bloei, een grote stevig sierplant met prachtig gele bloemen met een donker hart.  Samen met de nu eveneens bloeiende roze Herfstvreugde trekken deze planten veel vlinders aan. De Siberische Edelwijs met zijn prachtige zilvergrijze bloeiwijze staat tussen de Rudbeckia en de Herfstvreugde en vormt een mooi contrast.
 
 

Het wandelpad (tussen de 15 verschillende bomen, die vorig jaar in oktober zijn aangeplant) is gemaaid alsmede de boomspiegels. Daarna hebben we nog op het Natuureiland brandnetels en ruigte gemaaid met de zeis. Ook twee nieuwe deelnemers wilden eens proberen hoe het was om met een zeis te maaien en daar kregen ze alle gelegenheid voor. Om het dichtgroeien van de grasheuvel te voorkomen werden ook nog wat wilgen gezaagd.
 
Vanwege de opening van het werkseizoen, kreeg elke deelnemer na afloop van de werkdag een fles (biologische) wijn mee naar huis. Ankie had voor elke fles een passende tekening gemaakt ter illustratie van de opening van het werkseizoen van de Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark.
 
Een woord van dank voor iedereen die weer meegeholpen heeft; Lisette, Petra, Monique, Koen, Jan-Bart, Ko, John, Herbert, Diana, Ankie.

20090901.jpg

20090906.jpg

*******************************************************************************************************

Buurtbewoners werken 731 uur vrijwillig in het park
 
In 2007 hebben vrijwilligers samen in totaal 731 uur in het Beatrixpark gewerkt.
Er is op 27 dagdelen gewerkt; 11 reguliere werkmiddagen en de rest is in kleiner verband uitgevoerd (vaak voorafgaand aan een werkdag ter voorbereiding, of na afloop van een werkdag om zaken na te lopen).
 
Iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd: hartelijk dank !

*******************************************************************************************************

*******************************************************************************************************

24 november 2007: boomplantdag

 

De Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark organiseerde een boomplantdag in het park. Meer dan 60 buurtbewoners gaven gehoor aan de oproep om vrijwillig hun zaterdagmiddag in te ruilen  om bomen en struiken te planten. Dat alles onder het motto: ik plant hout voor parkbehoud.

 

 

200711b009.jpg
Wethouder mevr. Haanstra plant de eerste boom; een walnoot.

*******************************************************************************************************

zaterdag 24 november 2007
Een groep van zestig vrijwilligers heeft in het Beatrixpark in Almere nieuwe bomen en struiken geplant.

Het park wordt geregeld bijgehouden door buurtbewoners die zich inzetten om het bos in een goede staat te houden. Door een zware storm in januari van dit jaar heeft een flink aantal bomen in het Beatrixpark het begeven. De buurtbewoners besloten daarom het bos weer aan te vullen met een nieuwe lichting bomen en struiken.

In totaal gingen er driehonderd struiken, enkele tientallen bomen en tweeduizend bloembollen de grond in. De buurtbewoners kregen bij het planten hulp van leden van scoutingvereniging Con Tutti.

200711b001.jpg
Grote belangstelling voor de boomplantdag, ook van scouting Con Tutti

200711b011.jpg
Hier wordt een haag van meidoorn geplant

De kerngroep van BBB had het plan gemaakt om een boomplantdag te organiseren maar je weet nooit of het ook aanslaat. Met elkaar kijken we echter terug op een bijzonder geslaagde boomplantdag. We hadden meer mensen bij elkaar dan we gehoopt hadden. Een wethouder die het een feest vond om het haar kleinzoon een boom te planten. Een Scoutinggroep die de voorbereiding voor hun kerstmarkt vooruit schoof om er bij te zijn. BBB-ers die zich uit de naad werkten om iedereen op een leuke en gezellige manier te onderhouden en een jarige die het een eer vond om al bomen plantent z'n feestje te vieren..... heerlijk toch? Dit geeft ons steun om met de Beheergroep nog heel veel leuke en nuttige dingen in het park te doen.
 
Omroep Flevoland heeft tv-opnamen gemaakt, via de link hieronder kun je het filmpje zien.

*******************************************************************************************************

zaterdag 3 november 2007
Op maar liefst acht verschillende locaties in Almere waren vrijwilligers vandaag welkom om in de natuur aan de slag te gaan en om zo kennis te maken met vrijwillig landschapsbeheer. In het Beatrixpark mochten wij 10 betrokken buurtbewoners verwelkomen. Samen hebben we de wilgen op de bloemenheuvel gesnoeid en zijn er bomen gezaagd op het natuureiland. 

*******************************************************************************************************

zaterdag 20 oktober 2007
trokken 15 buurtbewoners voor het zesde jaar op rij weer richting de poelen om daar riet te maaien, bomen en struiken te snoeien, en het riet bij elkaar te harken
zie de website over de poelen:

Poelpraat

*******************************************************************************************************

Zaterdag 1 september 2007
Opening van het nieuwe werkseizoen.
Klik op de link hieronder voor een beeldverslag van de mooie werkdag en de gezellige barbeque in het park.

beeldverslag werkdag en bbq

*******************************************************************************************************

Zaterdag 7 juli 2007
verschillende werkzaamheden
 
Vandaag zijn door een 8-tal vrijwilligers diverse kleinere werkzaamheden uitgevoerd; een opsomming:
* het door de groenaannemer gemaaide riet langs de kleine poel is op een hoop gezet;
* de laatste ontbrekende planten in de Munttuin zijn geplant;
* in de ronde stenencirkel zijn de door Henk schoongemaakte voegen gevuld met gralux;
* de paden langs de poelen en het pad van en naar de Beatrixboom is gemaaid en overhangende takken zijn teruggesnoeid;
* donkere ooievaarsbek is aangeplant onder een grote es langs het wandelpad nabij de grote poel.
(Herbert)

kleinepoel.jpg
Jan-Bart en Jetze bij de kleine poel

*******************************************************************************************************

zondag 24 juni 2007,
 
Na een jaar intensief met de Munttuin bezig geweest te zijn is er eindelijk het gewenste resultaat: de tuin staat vol met bloeiende bloemen...... Ga bij uw bezoek aan het Beatrixpark, dus zeker even langs bij de Munttuin.
 
Vorig jaar in juni is de Beheergroep begonnen met het opknappen van de verwaarloosde Munttuin. De eerste werkdag vorig jaar bestond uit het verwijderen van allerlei onkruid en het vrij maken van de plantvakken. In september volgde de inplant van meer dan 700 nieuwe planten. De maanden erna volgde periodiek een schoffel- en wiedronde door de vrijwillige buurtgenoten.
 
In het voorjaar bleken een aantal nieuw geplante planten de winter niet te hebben overleefd. Nieuwe plannen tot herinplant werden gemaakt. We wilden de nieuwe planten deze keer een goede start geven en hebben voorafgaand aan de nieuwe inplant grondbewerking uitgevoerd en compost opgebracht. Voor de levering van compost en van de ontbrekende planten konden wij wederom een beroep doen op de gemeente (een bedankje is hier op zijn plaats). De nieuwe planten werden door de vrijwilligers op zondag 24 juni in de plantvakken geplant.
 
Wij zijn trots op het resultaat; de tuin staat er weer prachtig bij!
 

munt-werkdag-200609-01.jpg
de Munttuin wordt ingeplant

*******************************************************************************************************

Zaterdag 2 juni
maaien met de zeis in de bosrand
 
in de bloemrijke bosrand is met de zeis gras gemaaid en afgevoerd om zo de wilde bloemen wat meer kans te geven.

zeismaai1.jpg
Henk heeft de slag te pakken

zeismaai2.jpg
onze 'vaste kracht' Rob in de weer met de zeis

*******************************************************************************************************

Zaterdag 5 mei 2007
Onkruid wieden in de Munttuin
 
Vanwege het geplande maaischema voor het hele jaar werden de maai-activiteiten opgeschoven naar de volgende werkdag.
In één van de cirkeltuinen, de Munttuin, hebben in totaal 7 vrijwilligers al het onkruid en vuil verwijderd. Dit schoffelen ging met enige moeite aangezien het al lange tijd niet meer had geregend en de bodem uitgedroogd en hard was.
Aangezien wij nu weer in het groeiseizoen zitten zal het onkruid weer snel opkomen. Het is dan ook de bedoeling om, tussen de maandelijkse werkdagen door, regelmatig te gaan wieden om de tuin niet te laten verwilderen.
Vanwege Bevrijdingsdag was het deze keer een werkochtend. Na een afsluitend drankje met koek konden wij s´middags nog de diverse aktiviteiten van Bevrijdingsdag bij gaan wonen.
(Henk Koehorst)
 
*******************************************************************

Zaterdag 3 maart 2007

Buurtbewoners en Scoutinggroep Con Tutti actief in het Beatrixpark. 

 

Zaterdag 3 maart. De weergoden waren de Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark (B.B.B.) goedgezind. Nadat het zonder ophouden had geregend, werd het in de middag droog en liet zelfs de zon zich voorzichtig zien. Het was alweer de laatste keer dit seizoen dat er gezaagd kon worden, want het broedseizoen van de vogels begint.

 

Dit keer kreeg de B.B.B. enthousiaste versterking van de Scouting groep Con Tutti met 16 scouts en hun leiders. Samen met 7 buurtbewoners telden we 26 paar handen. Met zoveel handen gebeurt er in korte tijd veel. Zagen, het maken van takkenrillen, het planten van nieuwe wilgenboompjes en het poten van vogelmelk, een klein bolgewasje, dat binnenkort wit gaat bloeien. Ook bij de poelen stond er zaag- en opruimwerk op het programma. Door al deze activiteiten ontstaan er geleidelijk afwisselenden bosranden die elk seizoen aantrekkelijk zijn. De takkenrillen bieden een schuilplaats aan kleine dieren als muizen en egels, maar ze zijn ook een broedplaats voor vogels. Rottend hout biedt een groeiplaats aan paddestoelen en varens. Bovendien is rottend hout een ideale plek voor insecten: voer voor vogels.

 

Elke eerste zaterdagmiddag van de maand aan het werk in het Beatrixpark. Voor veel mensen is deze middag niet alleen lekker buiten in je eigen tempo werken en gezond bezig zijn, maar ook nieuwe contacten leggen met buurtbewoners.

200703a008.jpg

200703a007.jpg

*******************************************************************
Zaterdag 17 februari 2007
Aan de slag met wilgen op de bloemenheuvel
 
Op deze zachte voorjaarsdag gingen we met z'n achten aan de slag met de wilgen op de bloemenheuvel. De wilgen zijn op de natuurwerkdag in november 2006 op heuphoogte afgezaagd en de stammen zijn ter plaatse blijven liggen. Het was toen ook de bedoeling deze takken en stammetjes plaatselijk te verwerken in een een soort vlechtheg, maar vanwege de dikte van de afgezaagde stammen en de hoeveelheid takken bleek de takkenril toch te omvangrijk en te slordig opgezet. Mede vanwege de zichtlocatie hebben we besloten de takkenril helemaal op te ruimen en te verwerken in nieuwe takkenrillen, maar nu verder het nabijgelegen bosgebied in. De overblijvende stammetjes schieten naar verwachting in het voorjaar uit en we denken dat in het najaar elk stammetje een pruik nieuwe takken heeft van ongeveer 2 meter lengte. We gaan deze flexibele nieuwe takken in de toekomst proberen te verwerken in de door ons gewenste vlechtheg. Bedankt maar weer voor jullie inzet Rob, Willem, Ankie, Paula, Tineke, Diana, Jetze en Herbert.

bloemenheuvela.jpg

********************************************************************************************
Zaterdag 6 januari 2007
Zaag-werkmiddag in het Beatrixpark
 
Ongeveer 10 vrijwilligers hebben op deze middag weer hard gewerkt. In de week hiervoor hebben vrijwilligers met de motorzaag het grote werk gedaan en alvast de dikkere bomen omgezaagd, de stammen in kleinere delen gezaagd en hiervan takkenrillen gemaakt. Opmerkelijk is dat hierbij ook een jonge dame, met motorzaag-certificaat, heeft meegewerkt.
Deze middag werden afrondings- en opruimwerkzaamheden uitgevoerd en konden er nog wat dunnere bomen met de handzaag worden omgezaagd. Tevens werden de nestkasten, die aan omgezaagde bomen hingen, weer worden opgehangen. De bosvakken zijn nu ook weer geschoond van allerlei afval (blikjes, flessen enz.).
Tijdens de werkzaamheden bleef het gelukkig droog en werd het weer een geslaagde werkmiddag.

Hierna een paar foto's van de werkzaamheden:

*******************************************************************************************************

beaparknatuurwerkdag06b.jpg

05.11.2006:

Ook dit jaar was de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 4 november weer een groot succes.

In het Beatrixpark deden ruim 35 personen mee aan de Natuurwerkdag. De Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark organiseerde deze werkdag in het Beatrixpark. Wethouder mevrouw Haanstra verrichtte de openingshandeling door - onder grote belangstelling - als eerste een boompje om te zagen. Daarna ging scoutinggroep Con Tutti uit de nabijgelegen Muziekwijk aan de slag om in een bosperceel de Gelderse Roos meer ruimte te geven. De heren van de Almeerse Ronde Tafel togen naar de bloemenheuvel om daar de spontaan opgeschoten wilgen om te zagen. De overige individueel aangemelde deelnemers verspreidden zich over de twee werklocaties.

beaparknatuurwerkdag06a.jpg
de heren van de Almeerse Ronde Tafel zagen wilgen op de bloemenheuvel

*******************************************************************************************************

Zaterdag 7 oktober 2006
 
Jaarlijkse poelwerkdag: weer veel werk verzet door grote groep vrijwilligers
Maaien van riet, knotten van wilgen, vlechten van een heg
 

Zo'n vijftien buurtbewoners kwamen opdagen op de inmiddels traditionele poelwerkdag in oktober in het Beatrixpark. Sinds 2002 is het elk jaar in oktober dat een groepje personen op een zaterdagmiddag naar de poelen trekt om er werkzaamheden uit te voeren. Zo ook op zaterdag 7 oktober jongstleden.

klik op onderstaande foto voor een foto-verslag van de werkdag bij de poelen

poel-werkdag-200610-boomzaag.jpg

*******************************************************************************************************

Zaterdag 16 september 2006

 

Kennismakingsmiddag op 16 september groot succes

Buurtbewoners planten tuin in Beatrixpark opnieuw in

munt-werkdag-200609-05.jpg

Vaste Plantentuin of Munttuin

Maar liefst 750 nieuwe planten hebben buurtbewoners zaterdagmiddag in de Vaste Plantentuin in het Beatrixpark geplant. In 2001, tijdens de grootschalige herinrichting van het Beatrixpark, zijn een drietal cirkelvormige tuinen aangelegd in het cultuurdeel van het park.  Eén van die tuinen is de Vaste Plantentuin, ook wel Munttuin genoemd. Het is een ronde tuin, afgebakend met een beukenhaag en ingedeeld met plantvakken. Wat opvalt is het grillige padenpatroon. De landschapsarchitect heeft het gezichtsprofiel van Koningin Beatrix zoals weergegeven op een munt aangebracht in het padenpatroon. Vandaar de naam Munttuin.

 

Bloeiende planten

De eerste jaren na de aanleg in 2001 was het een tuin vol met bloeiende (vaste) planten. Sommige planten bloeiden uitbundig,  zoals de Kogeldistel en de Hemelsleutel, andere planten bleken uiteindelijk niet aan te slaan en verdwenen soms volledig, zoals bijvoorbeeld het Duizendschoon. Door achterstallig onderhoud dreigde de tuin te verdwijnen. De Beheergroep drong aan op actie en men wist de gemeente zover te krijgen om de tuin nieuw leven in te blazen. In juli heeft de Beheergroep samen met buurtbewoners eerst de tuin geschoond. Het vele onkruid werd verwijderd, plantvakken werden geschoond en de Beheergroep inventariseerde welke planten verdwenen waren en ontwierp een nieuw plantplan. De gemeente heeft vervolgens het grondwerk verricht en de nieuwe planten geleverd. Afgelopen zaterdag heeft een groep van vijftien enthousiaste buurtbewoners de tuin opnieuw ingeplant.

 

Kleinschalige beheerwerkzaamheden

De Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark organiseert elke maand een werkdag in het Beatrixpark. Het doel van de werkdagen is om meer variatie aan natuur in het park te krijgen. Dit betekent dat we door snoeien, maaien, planten en andere kleinschalige beheerwerkzaamheden het park nog fraaier maken dan het nu al is. De gemeente zorgt voor het grote, reguliere beheer, wij leggen de accenten. Wij zoeken hierbij versterking. Lekker buiten bezig zijn, samen met andere buurtbewoners. Samen zorgen voor je eigen leefomgeving….. Iets voor u?

 

*******************************************************************************************************

Zaterdag 8 juli 2006
 
onderhoud Vaste Planten-tuin / Munt-tuin
verwijderen van onkruid, schoffelen, inplanten open stukken

munt-werkdag-200609-04.jpg

Almeerders vrijwillig actief in Beatrixpark

Werken buiten in het park levert je meer op dan alleen een frisse neus.

Bewoners uit Muziekwijk en Kruidenwijk hebben zaterdag 8 juli gezamenlijk de handen uit de mouwen gestoken in het Koningin Beatrixpark. De onlangs opgerichte Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark organiseerde een gezellige werkdag in het park waarbij de vaste plantentuin opgeknapt werd.

 

In het voorjaar van 2002 is een groep actieve vrijwilligers, onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland begonnen met het uitvoeren van verschillende beheer werkzaamheden in delen van het Koningin Beatrixpark in Almere Stad. In juni 2006 hebben een aantal buurtbewoners – en tevens vrijwilligers van het eerste uur – besloten de werkzaamheden meer zelfstandig te gaan uitvoeren onder de naam ‘Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark’.

 

Samen met mensen die zich ook willen inzetten voor kleinschalig aanvullend beheer in het Beatrixpark, een dag genieten van buiten zijn, het fysiek bezig zijn, het met elkaar zorgen dat een klus geklaard wordt en buurtbewoners kennis laten maken met natuurbeheer in de eigen woonomgeving, dat is in het kort wat de spiksplinternieuwe beheergroep voor ogen heeft.

Vaste plantentuin of Munttuin

De vaste plantentuin, ook wel Munttuin genoemd, is vijf jaar geleden aangelegd bij de grootschalige herinrichting van het Beatrixpark. De ringvormige tuin bestaat uit 29 plantvakken die ingeplant zijn met verschillende vaste planten die gedurende het hele jaar bloeien. Op dit moment bloeien lavendel, daglelie en ooievaarsbek. Later in het jaar volgen hemelsleutel en de kogeldistel. Bij een wandeling door het park kunt u in de tuin op een van de vier bankjes een rustpunt inlassen.

De tuin kenmerkt zicht door een op het eerste gezicht vreemd soort padenpatroon, echter bij nadere bestudering blijkt dat het gezichtsprofiel van Koningin Beatrix in het padenpatroon is aangebracht. Een grapje van de landschapsarchitect! Het is niet zeker of de naam Munttuin gekozen is vanwege dit gezichtsprofiel - dat ook zichtbaar is op een munt - of dat de naam verwijst naar de nabij geleden Pepermunt- en Kruizemuntstraat.

Samen werken in de natuur

Iedereen kan natuur en landschap in het Koningin Beatrixpark een extra handje helpen. De werkzaamheden zijn op iedere werkdag weer anders. In september gaan we nog een keer aan de slag in de Munttuin, in oktober worden er beheerwerkzaamheden bij de paddenpoelen uitgevoerd en in november tijdens de landelijke Natuurwerkdag zullen er vooral zaag- en snoeiwerkzaamheden plaats vinden.Tussendoor gezellig pauzeren en de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen.

 

munt-werkdag-200609-02.jpg

munt-werkdag-200609-03.jpg

*******************************************************************************************************

Nieuws 

De Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark heeft samen met de Bewoners Werkgroep Beatrixpark Stichting Parkbehoud Almere opgericht

zie de website:

website Parkbehoud Almere, klik hier

*******************************************************************************************************

Koninklijke belangstelling voor Beheergroep !
 
Henk Koehorst, een van onze kerngroepleden van de Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark, heeft een brief geschreven naar Hare Majesteit de Koningin om de Koningin te wijzen op de zorg en aandacht die de buurtbewoners aan het park geven.
 
Lees hier de reactie van de Koningin......
 
 

brief van het Koninklijk Huis, klik hier

*******************************************************************************************************

Buurtbewoners vrijwillig actief voor meer natuur in het Beatrixpark